Slechtste half jaar voor aandelen in meer dan 50 jaar!

Het afgelopen halfjaar is het slechtste halfjaar voor aandelen geweest sinds meer dan 50 jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn de Amerikaanse aandelenmarkten met ongeveer 9% gedaald. Dit is de grootste daling van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) en de S&P 500 (de twee belangrijkste Amerikaanse aandelenindices) sinds de Tweede Wereldoorlog.
De daling van de aandelenmarkten is vooral toe te wijzen aan de onzekerheid over de toekomst van de wereldeconomie. De Amerikaanse economie, die sinds 2009 aan een krachtige opmars bezig was, lijkt nu te vertragen. Bovendien is er onrust in Europa over de toekomst van de Europese Unie na de Brexit-stemming van juni, waarbij het Verenigd Koninkrijk ervoor heeft gekozen om uit de EU te stappen. De onzekerheid over de toekomst van de wereldeconomie heeft geleid tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten, waarbij beleggers hun aandelen afstoten in een poging hun verliezen te beperken.
De daling van de aandelenmarkten is een slechte voorteken voor de wereldeconomie. De verkoopgolf op de aandelenmarkten is een signaal dat beleggers ongerust zijn over de toekomst van de wereldeconomie. Als de onzekerheid over de wereldeconomie toeneemt, kan dit leiden tot verdere verkoopdruk op de aandelenmarkten en uiteindelijk tot een wereldwijde recessie.
Moeilijke maanden achter de rug
Het is nog niet eens halverwege 2019 en de aandelenmarkten hebben al een aantal moeilijke maanden achter de rug. In mei zagen we de grootste daling van de S&P 500 sinds de financiële crisis van 2008 en in juni was er nog eens een flinke correctie. De verkoopdruk op de aandelenmarkten is nog steeds aanwezig en er wordt steeds meer gesproken over een wereldwijde recessie. Dit zou het slechtste half jaar voor aandelen in meer dan 50 jaar kunnen worden.
De oorzaken van de huidige problemen op de aandelenmarkten zijn talrijk. Een belangrijke factor is de handelsoorlog tussen de VS en China. Deze escaleerde in mei, toen de VS verdere tarieven aankondigde op Chinese imports. Dit kan leiden tot verdere verkoopdruk op de aandelenmarkten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een wereldwijde recessie.
Een andere factor is de toenemende spanning tussen de VS en Iran. Er is een reële kans dat deze situatie uitmondt in een oorlog, wat natuurlijk slecht nieuws is voor de aandelenmarkten.
Een onrustige politieke situatie
Ook de politieke situatie in Europa is onrustig. In het Verenigd Koninkrijk is er nog steeds onduidelijkheid over de aanstaande Brexit. Dit soort onzekerheid is natuurlijk slecht voor de markten.
In de VS is de situatie niet veel beter. President Trump heeft aangekondigd dat hij gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen zijn voormalige advocaat Michael Cohen. Dit soort negatieve headlines kan leiden tot verdere verkoopdruk.
Bovenstaande problemen zorgen ervoor dat er steeds meer investeerders zijn die zich afvragen of we nog wel in een bull market zitten. Er wordt steeds meer gesproken over een mogelijke recessie en dat kan leiden tot verder verkoopdruk op de aandelenmarkten. Dit zou het slechtste half jaar voor aandelen in meer dan 50 jaar kunnen worden.